Sposoby na dolegliwości trawienne. Zdarza się, że mimo wszystko różnorodność świątecznych potraw, produkty, których nie spożywamy na co dzień, spowodują gorsze samopoczucie, ciężkość, dyspepsje, takie jak zgaga, wzdęcia, czy zaparcia. A może mamy skłonność do takich dolegliwości lub chorujemy przewlekle i wymagana jest łatwo strawna forma dań?
Jak sobie pomóc?
Sprawdza się miksowanie dań, np. sporządzanie koktajli jogurtowo-owocowych na śniadanie, potrawy z mięsa mielonego, warzywa puree. Dzięki takiej postaci posiłków wszystkie składniki mają większą szansę przyswojenia przez organizm, a przede wszystkim nie podrażnią przewodu pokarmowego.
Zaleca się picie naparu z nasion kopru włoskiego lub rumianku, żucie nasion kminku, które przynoszą natychmiastową ulgę w zaburzeniach trawienia (działają rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwwzdęciowo).
Rozwiązaniem na zaparcia nie będą leki przeczyszczające, które mogą spowodować zapalenie okrężnicy i odwodnienie, prowadzące nawet do zaburzeń rytmu serca! Warto wypróbowac picie naparu z siemienia lnianego wraz z całymi nasionami (1 łyżeczka) – 2x na dzień (nie łączyć z lekami!).
UWAGA!
Jeśli zaparcia wynikają z błędów żywieniowych – warto pamiętać o kiszonych produktach oraz o tym, żeby ich nie mylić z konserwowymi (tymi w occie) – te pierwsze będą świetnym źródłem bakterii probiotycznych wspomagających pracę jelit, jednak drugie – przez obecność octu mogą podrażniać nasz przewód pokarmowy.
Warzywa korzeniowe to jedne z najbardziej bezpiecznych opcji przy wszelkich problemach gastrycznych – zwłaszcza te ugotowane – pietruszka, marchew, buraki, seler i ziemniaki – są łatwostrawne i nie powinny powodować dolegliwości.
Sprawdź aktualne oferty pracy w opiece w Niemczech: Oferty pracy
Odwiedź nas na Facebooku: Bonviro