Ulubione potrawy w Niemczech.
Kuchnia niemiecka jest dość różnorodna, ponieważ w każdym landzie spotkamy oryginalne potrawy, typowe dla danego regionu. Golonka, ziemniaki i kiszona kapusta to najbardziej charakterystyczne dania w Niemczech. Mięso stanowi podstawę niemieckiej kuchni więc w potrawach najczęściej znajdziemy: wieprzowinę, boczek oraz kiełbasę, z których przyrządzane są rolady, sznycle, kotlety i pyszne pieczenie. Chętnie stosowanymi przyprawami jest majeranek i tymianek, które dodają charakterystycznego aromatu oraz przez swoje właściwości pozwalają ułatwić proces trawienia, co akurat w tej ciężkostrawnej diecie jest przydatne. Pietruszka lub szczypiorek bardzo często służą Niemcom do posypywania dań. Lubianym dodatkiem jest również sok z cytryny.
U naszych zachodnich sąsiadów popularne są także ryby np. wędzone czy marynowane.
Jeśli chodzi o warzywa to najczęściej pojawiają się ziemniaki. Bardzo popularna jest sałatka ziemniaczana, podawana najczęściej jako przystawka do dań głównych. Nasi zachodni sąsiedzi często jedzą również placki ziemniaczane serwowane z musem jabłkowym.
Innymi popularnymi warzywami w kuchni niemieckiej jest kapusta, szparagi, zielony groszek oraz soczewica. Poniżej przedstawimy kilka najpopularniejszych potraw w zależności od regionu.